Ce spuneți despre un exercițiu de sinceritate. Cât de mult ne iubim părinții, bătrânii, ai noștri? Cât de mult îi prețuim și cât de des le cerem sfatul și ne consultăm cu ei? De câte ori îi sprijinim și le oferim umărul nostru? Printre gândurile noastre se strecoară și alte idei care ne întunecă mintea, terenuri, case, moșteniri, bani? De ce trebuie să punem astfel problema, neglijând lucruri mult mai importante decât acestea?
Trebuie să vă gândiți că în decursul anilor, voi sunteți rezultatul muncii lor, voi sunteți ceea ce ei lasa pe acestă lume, sunteți comorile de ei create și modelate, sunteți oglinda și teancul de greutăți prin care au trecut doar pentru a vă realiza și pentru a vă face oameni. Oameni pregătiți pentru societate, oameni demni și plini de bunătate, care să ducă mai departe amintirea lor.
Nu lăsați clipele prețioase să treacă pe lângă voi și pe lângă viețile voastre, încercați să profitați de momentele în care sunteți cu ai voștri, arătați-le cât de mult îi prețuiți și cât de mult contează pentru voi prezența lor.
Să redăm câteva sfaturi și pilde de viață, spuse de câțiva bătrâni socotiți de mulți dintre noi ca înțelepți, sau chiar modele de familie, de viață și chiar pentru comunitate.
„Tinerii să nu îşi piardă cei şapte ani de acasă“
Cum să trăiască tinerii de azi, să le fie bine? Mătuşa Maria consideră că tinerii trebuie să aibă în primul rând frică de Dumnezeu, dar nu făţarnică. Şi ori încotro s-ar duce, să facă întâi rugăciune, să se pornească la drum cu Maica Domnului şi cu Sfinţii Îngeri. Iar când dau de o greutate, de-un necaz, să meargă la sfânta biserică, să le spună preoţilor, să postească o zi sau două pentru acest lucru, să-şi aleagă un sfânt ocrotitor căruia să i se roage, să-şi aleagă un duhovnic. Să mai cerceteze şi sfintele mănăstiri şi să facă nunţile creştineşte. Să lase banii, că nu le foloseşte la nimic; când vor ajunge la bătrâneţe, tare rău o să le pară. Şi nu faci nimic cu banul, că-l dai la doctori sau aiurea. Şi dacă mai ai vreo faptă bună pe undeva, te mai ajută puţin şi doctorul, şi dacă nu, nu-ţi poate face nici el nimic. Doctor e Cel de sus. Întâi acolo trebuie să răcneşti şi bănuţul să-l dai pentru o slujbuţă. Oriunde ai merge, şi la rău, şi la bine, ia-o pe Maica Domnului cu tine! Şi Ea are grijă. Iese şi acela cu codiţă, dar Ea îl dă deoparte, fiindcă multe mai întâmpini în călătoria aceasta pe pământ“.
„În viaţă, cel mai mult trebuie să ai grijă cum trăieşti, să conştientizezi că e o luptă continuă, să ştii să deosebeşti binele de rău. Trebuie să-L iubeşti pe Dumnezeu, să faci voia Lui, iar postul, rugăciunea, participarea la slujbele Bisericii, faptele care te însoţesc, toate să-ţi sporească pacea sufletească şi iubirea aproapelui. Tinerii de azi ar trebui să fie mai atenţi cu viaţa lor, fiindcă au multă libertate. Să nu îşi piardă cei şapte ani de acasă“, e de părere mătuşa Fruzina.